петък, 29 юли 2011 г.

Как да (не) си направим сайт за групово пазаруване

Апетитна и лесна рецепта, която можеш да приготвиш през уикенда и да зарадваш близки и познати.

Нужни продукти:
-         Удобен фотьойл;
-         Торба за пари (голяма);
-         Скрипт – струва около 200 лв.;
-         Някой да пипне дизайна – тук можеш да поупражниш собствените си умения. Ако не ти се занимава, можеш да се спазариш с някой дизайнер. Цена – по договаряне;
-         Една, две офертички за старт. Скокни до леля си, която държи фризьорски салон. Каквото и да си говорим, никой не подстригва на черта като нея. Нека хората научат за уменията й. После мини през кварталната кръчма. Хем ще уговориш собственика да се включи в брилянтното ти бизнес начинание, хем ще пийнеш едно;
-         Facebook страничка;


Приготви Facebook страничката и я остави настрана да отлежава.
Вземи скрипта, дизайна и офертичките и ги объркай добре. По принцип се разбъркват, но явно по- по вкуса на предприемачите е да объркват.

Така. Сайтът е готов. Facebook страницата вече има двайсетина фена. За бюлетина ти автоматично се абонираха всичките ти контакти. Системата работи!

Отново ще приложим стратегията с невдигането на телефона. Ако вдигнеш веднага телефона, хората може да решат, че си отчаян за оферти, които да пуснеш на сайта си. Нека се поизмъчат докато се свържат с теб. Раздавай го hard-to-get. Така ще те искат повече. Още по-добре ще е, ако изобщо не публикуваш телефон за връзка. Една елементарна контактна форма на сайта ще ти свърши чудна работа. Да пишат хората. Ти ще отговориш когато имаш време. И ако си на кеф.

Реклама. Не ти трябва. В краен случай направи рекламно клипче. Как? Много лесно. Избери си някой от съществуващите сайтове за групово пазаруване. Колкото по-голям, толкова по-добре. Облечи най-хубавата си тениска и заставай пред камерата. Обясни на аудиторията как тия (избраният сайт) нищо не разбират от бизнес, а твоят сайт е в пъти по-добър. Толкова. Пускай клипчето във Facebook. Хората толкова ще го харесат, че ще го разпространят сами.

Не се преработвай. Шеф ли ще ставаш или работник? Пусни една обява за работа. Търсиш млади, енергични, ентусиазирани представители, които имат желание за развитие. Търговски умения, чувство за отговорност, лоялни, бла бла  - знаеш упражнението. Заплащане – на процент.

Унищожи конкуренцията. Големи са кожодери значи. Какви комисионни взимат само. Ужас. Леля ти, например, не би могла да понесе подобно финансово напрежение. Направи комисионната си 10 %. Максимум 15. Ще ги за-ко-па-еш.

Сложи голямата торба за пари до фотьойла. Отвори я широко. Сега се настани удобно. По-удобно.
Защото ще има да чакаш.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар