вторник, 28 юни 2011 г.

What’s the deal

Козметични процедури с нечувани отстъпки. Кино с пуканки за 3 лева. Театър на половин цена. И на теб не ти се вярваше в началото, нали? Твърде хубаво е, за да е истина, си мислеше. И търсеше уловката. А уловка няма. 
Идеята на онлайн груповото пазаруване е простичка, но гениална. Минимум 50 % отстъпка. За 24 часа. Отстъпката е активна, ако се събере минимален брой хора, които да закупят офертата. 

Минимум 50 % отстъпка. Намаления има навсякъде. Сезонни разпродажби, промоционални пакети, отстъпки за редовен клиент. Но 50 %? А 90 %? Много е хубаво, ако си клиент.
Немислимо ли е, обаче, ако си търговец? Не. Много е смислено даже. И логично. Ако тази отстъпка е твоята инвестиция за реклама. Ако чрез тази отстъпка, в следващите 24 часа за теб и твоя бизнес научат хиляди потенциални твои клиенти. И да, някои от тях ще се възползват от тази ексклузивна отстъпка. Новите ти клиенти. Ще ги превърнеш ли в редовни такива? От теб зависи.

24 часа. По-дългият срок на офертите малко напомня на брошурите на хипермаркетите. „Нашето предложение тази седмица…”. За търговеца, който предлага офертата също няма особен смисъл. Рекламата, която му е нужна се реализира в момента, в който потребителите видят предложението му на съответния сайт за групово пазаруване. 
На следващия ден – нов търговец, нова оферта. Всеки получава своите 24 часа внимание. Все пак този тип пазаруване залага на импулса.
Да, утре по това време тази оферта няма да я има. Може да има по-добро предложение. Може и да няма.”
 Звучи примамливо. Искаш да купиш. И няма време за мислене. Действаш. На импулс. После ще му мислиш. Все пак заслужаваш да се поглезиш с нещо. И е на половин цена. А утре? 
Каквото оферта покаже.

Минимален брой хора, които ще закупят офертата. Това е ядрото на груповото пазаруване. Минималният брой нови клиенти, които този тип реклама ще доведе на търговеца. В България не навлезе като практика да се залага този минимален брой. А той е важен, както за търговците, които предоставят офертите, така и за потребителите и самите сайтове за групово пазаруване.
„Харесах си оферта. Хмм пише, че трябва да си я закупят още 38 човека, за да стане активна. Сещам се приятели, на които ще им хареса. Сега ще им споделя офертата.” И така потребителят на сайта става негов представител. На търговеца също. А коя е най-добрата реклама? Да, тази от уста на уста. Потребителят започва да разпространява офертата, за да си подсигури така желаната отстъпка.
                           

Кой печели от груповото пазаруване?
На теория - всички. Потребителите имат възможността да пазаруват с големи отстъпки, да посещават нови места и да опитват нови неща. Търговците получават реклама и нови клиенти, а сайтовете за групово пазаруване печелят комисионна от всяка закупена оферта.
На практика, разбира се, не всички са доволни от груповото пазаруване. За по-малко от година, в България се появиха близо 60 сайта. Някои съществуваха за по едва няколко седмици. Други сериозно се отклоняват от първоначалния модел за групово пазаруване. Всеки има право да развива бизнеса си, както сметне за добре. Потребителят е този, който ще отсъди накрая.
That’s the deal.

2 коментара:

  1. По-смислено обобщение не бях чела никъде, дори и в прехвалени медии! Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Една от причините да се роди този блог е точно странното отразяване на груповото пазаруване по родните медии.

    ОтговорИзтриване