вторник, 19 юли 2011 г.

Live Off Groupon


Вече си заклет фен на груповото пазаруване. Всеки ден разглеждаш офертите на деня в търсене на най-добрата сделка за твоя град. Опитваш екзотични храни, посещаваш нови места и всичко това с повече от 50 % отстъпка. А ще можеш ли да живееш цяла година само с ваучери? Без ограничение в количеството им. И без да плащаш. Всеки ден да имаш възможността да посещаваш най-добрите ресторанти и Спа центрове или да посветиш времето си на занимания като полет с балон или разходка с яхта.

Джош Стивънс е човекът, който живя цяла година само с ваучери. Приключението му започна през месец май 2010 и продължи точно 365 дни.

  
Снимка: Groupon
 
Идеята за година живот на ваучери е на самия Андрю Мейсън - човекът, който стои зад най-големия сайт за групово пазаруване в света – GroupOn

Набирането на желаещи да живеят една година само с ваучери от сделките на GroupOn започва още през февруари (2010 г.). На началната страница на LiveOffGroupon пише: „Кой не трябва да участва? Навярно никой не трябва да участва. Искаме да сме честни от самото начало: това е едно катастрофално нарушаване на живота ти. Но няма да имаш никакви разходи цяла година. Ще можеш да пътуваш из цялата страна и да опитваш всички онези готини неща, които представяме на GroupOn. А накрая може да спечелиш 100 000 долара.”  

Джош е избран измежду хиляди кандидати. Той е на 28 години. Част от условията, на които се съгласява са, че трябва да замрази банковите си сметки и да пусне апартамента си под наем. Налага се и да напусне работата, която наскоро е започнал.
На 10 май 2010 г. семейството и приятелката му го предават в ръцете на GroupOn. С гадничко чувство за хумор от сайта споделят, че са конфискували всичките му дрехи и портфейла. И четката за зъби. Обличат го в костюм, направен специално за него… от ваучери. Дават му iPhone, фотоапарат, видеокамера и всякакви джаджи, които да му помогнат да документира следващата година от живота си. 

Правилата, които Джош трябва да спазва:
  • Няма право да харчи пари. Дори и за четка за зъби.
  • Не може да работи за пари и/или услуги и стоки.
  • Не може да нощува при приятели или роднини.
  • Няма право да продава ваучерите си.
  • Може да заменя ваучери за услуги, стоки, транспорт, четка за зъби.
  • Трябва да е клиент за пример – да е мил, учтив, да оставя бакшиши (бакшишите могат да се уредят като се приложи горното правило).

Какво преживя Джош:
Самият той се шегува, че сега, след приключването на LiveOffGroupon, ще му е трудно да се откаже от новата си страст по Спа глезотийки. Пътуването сигурно също ще му липсва. За една година Джош посети 26 щата. Беше в над 50 града. Успя да пътува до Канада, а на края на пътешествието си дори стигна и до Лондон. Не е зле, за човек, който не е похарчил и долар, нали?
За десерт получи и чек за 100 000 долара. 

Снимка: Groupon



 
Хиляди следят приключенията на Джош онлайн – във Facebook, Twitter и в блога.
Последователи често му предлагат превоз, място за пренощуване или просто компания за някое от многобройните занимания, с които е ангажиран денят му.
Въпреки рисковото начинание, а то е такова, Джош казва, че се е забавлявал изключително много през тази една година. Намерил е много нови приятели, опитал е неща, за които не е и помислял преди. Всъщност, след първоначалния шок от липса на четка за зъби и дрехи, се е научил да оцелява без пари. Браво, Джош!

Любопитно, най-малкото, би било да се види подобно нещо и по нашите географски ширини. Безспорно ни бива във „вноса” на идеи. Как се справяме с реализацията им е друг въпрос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар